Complex Cardiovascular Imaging: Education for Technologists, Technicians and Nurses

Saturday, October 15, 2022 at 9:00am - 3:30pm
This is a virtual event facilitated through Zoom webinar

Join us for our 3rd annual virtual, physician-led imaging training course!

Imaging for individuals with cardiovascular disease has continued to advance and grow in complexity. The field of cardiovascular imaging with cardiac CT angiography, cardiac MR, nuclear cardiology/PET and echocardiography has evolved into giving health care providers less invasive testing options to diagnose patients with cardiovascular disease. Multi-modality educational opportunities are limited in this rapidly changing field due to the small numbers of trained cardiac imaging technologists and support staff. 

Educational content will focus on ordering the correct imaging for each patient especially in the areas of structural heart disease, heart failure, coronary flow and more. Participants will learn from industry-leading cardiovascular imaging physicians, clinicians and technologists who will present the most current principles, techniques, risks and limitations of different cardiovascular imaging modalities. 

Date & Time

Saturday, October 15th │  9 am – 3:30pm CDT

 

Location

This is a virtual event facilitated through Zoom webinar

Questions?

Contact us: education@mhif.org or 612-863-3625

Event Details

Target Audience

Cardiovascular techs, CT techs, echo techs, MR techs, nuclear techs, PET techs, radiology techs, vascular techs, nurses, exercise physiologists, and any related providers interested in learning more about cardiovascular imaging.

Learning Objectives

At the completion of this course, participants should be able to:

  1. Explain the modern principles, techniques, risks and limitations of different cardiovascular imaging modalities.
  2. Describe best imaging options for diagnosis and evaluation of structural heart disease.
  3. Describe the roles different cardiovascular imaging modalities play in diagnosing and evaluating Heart Failure and Cardiomyopathy, including cardiac amyloidosis, sarcoidosis and myocardial viability as well as explain the advantages and limitations of each modality.
  4. Improve the outcomes and quality of life in the cardiovascular population through ongoing research and proven techniques utilizing cardiovascular imaging modalities.
  5. Order the correct imaging for each patient for accurate diagnosis of Coronary Artery Disease, to include Echo, MPI, CMR, CTA and Coronary Angiography.
  6. Understand the concepts and applications of Coronary Flow in the diagnosis and treatment of patients.
  7. Understand the complexities and evolving landscape of the COVID-19 pandemic relative to cardiovascular care and associated imaging techniques.
  8. Describe special considerations to be made in diagnosing CAD in women.
  9. Recognize the emerging research into racial disparities in healthcare.

Agenda

Time (CT)

Topics

Speaker

9:00-9:10am (10 minutes)

Welcome/Introduction

John Rickert &

Dr. Desmond Jay

 

 

Heart Valve Disease

9:10-9:30am (20 minutes)

Valve Primer (basic background & anatomy)

Dr. Joe Jensen

9:30-9:50am (20 minutes)

Aortic Stenosis

Dr. Rob Fraser

9:50-10:10am (20 minutes)

Percutaneous Valve Replacements

Dr. Desmond Jay

10:10-10:20am (10 minutes)

Questions and Answers

 

10:20-10:35am (15 minutes)

 

Break

 

 

Coronary Flow

10:35-10:55am (20 minutes)

Microvascular Disease

Dr. Jay Traverse

10:55-11:15am (20 minutes)

PET Coronary Flow Reserve (CFR)

Dr. Desmond Jay

11:15-11:35am (20 minutes)

Coronary Flow with MRI, CT and the Cath lab

Dr. Victor Cheng

11:35-11:45am (10 minutes)

Questions and Answers

 

11:45am-12:15pm (30 minutes)

 

Lunch Break

 

 

Congestive Heart Failure

 

12:15-12:35pm (20 minutes)

MRI Cardiomyopathy

Dr. Michael Samara

12:35-12:55pm (20 minutes)

PET Viability and Infiltrative Cardiomyopathy

Dr. Peter Eckman

12:55-1:15pm (20 minutes)

Amyloid & Sarcoid: A Clinical Perspective

Dr. Michael Samara

1:15-1:35pm (20 minutes)

Advanced Therapies (LVAD, Transplants)

Dr. Kasia Hryniewicz

1:35-1:45pm (10 minutes)

Questions and Answers

 

1:45-2:00pm (15 minutes)

Break

 

 

COVID-19 & CV Systems Imaging

 

2:00-2:30pm (30 minutes)

COVID in the ICU

Dr. Alex Campbell

2:30-2:40pm (10 minutes)

Questions and Answers

 

 

 

Gender and Racial Disparities in Cardiovascular Disease and Imaging

 

2:40-3:00pm (20 minutes)

Gender Disparities

Dr. Retu Saxena

3:00-3:20pm (20 minutes)

Racial Disparities

Dr. Courtney Jordan Baechler

3:20-3:25pm (5 minutes)

Question and Answers

 

3:25-3:30pm (5 minutes)

Closing

John Rickert &

Dr. Desmond Jay

Faculty

Desmond Jay, MD | Non-Invasive Cardiologist | Allina Health Minneapolis Heart Institute

Joe Jensen, MD | Cariology Fellow | Allina Health Minneapolis Heart Institute

Rob Fraser, MD | Cardiologist | Allina Health Minneapolis Heart Institute

Jay Traverse, MD | Senior Consulting Cardiologist | Allina Health Minneapolis Heart Institute; Director of Research | Minneapolis Heart Institute Foundation

Victor Cheng, MD, FACC | Cardiologist | Allina Health Minneapolis Heart Institute

Michael Samara, MD | Cardiologist | Allina Health Minneapolis Heart Institute

Peter Eckman, MD | Heart Failure Section Head, Cardiologist | Allina Health Minneapolis Heart Institute

Kasia Hryniewicz, MD | Cardiologist | Allina Health Minneapolis Heart Institute

Alex Campbell, MD | General Cardiologist | Allina Health Minneapolis Heart Institute

Retu Saxena, MD, FACC | Cardiologist | Allina Health Minneapolis Heart Institute

Courtney Jordan Baechler, MD, MS | Medical Director of Health Equity and Health Promotion | Minneapolis Heart Institute Foundation

Registration Fee

Registration cost: $100

Accreditations

This activity has been approved by the ASRT for 6 hours of Category A continuing education credits.

Thank You to Our Event Sponsors:

Edwards Life science logo

About Us

The Minneapolis Heart Institute Foundation® (MHIF) aims to create a world without heart and vascular disease. Our efforts are focused on improving the cardiovascular health of individuals and communities through innovative research and education. This bold vision fuels efforts to investigate new protocols and treatments designed to save lives. Research findings and expertise are disseminated through our professional and community education programs.